fbpx
 • Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 25 €

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΒΙΣΚΟΣ

Florid Minds

“Γιατί σε εκνευρίζουν τόσο πολύ οι άλλοι και τι να κάνεις γι’ αυτό” γράφει ο Δημήτρης Φλαμούρης

“Γιατί σε εκνευρίζουν τόσο πολύ οι άλλοι και τι να κάνεις γι’ αυτό” γράφει ο Δημήτρης Φλαμούρης 1024 560 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΒΙΣΚΟΣ

«Επίτηδες το κάνει, για να μου σπάσει τα νεύρα!»
«Αφού το ξέρει ότι με ενοχλεί, γιατί μου φέρεται έτσι;»
«Γιατί με στραβοκοίταξε; Τι της έχω κάνει;»
Πολύ συχνά μας εκνευρίζουν συμπεριφορές των άλλων ανθρώπων και θυμώνουμε. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Η σύντομη απάντηση είναι πιθανώς γιατί δεν εκτιμάμε αρκετά τον εαυτό μας. Συνέχισε να διαβάζεις για την εξήγηση.

Κοίταξε την παρακάτω εικόνα. Τι βλέπεις;

Αν είσαι σαν τους υπόλοιπους ανθρώπους, θα βλέπεις μόνο άσπρα και μαύρα σχήματα, χωρίς κανένα νόημα. Θα επανέλθω στην εικόνα λίγο πιο μετά.

Τι μας εκνευρίζει;

Το πόσο μας εκνευρίζει μια συμπεριφορά είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ποιο αντιλαμβανόμαστε ότι είναι το κίνητρο του «δράστη».

Ο νόμος ορίζει διαφορετική ποινή για τον φόνο εξ αμελείας και τον φόνο εκ προθέσεως. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ένα πτώμα. Όμως, συλλογικά ως κοινωνία, κατανοούμε τη σημασία του κινήτρου πίσω από την πράξη, προκειμένου να ορίσουμε την τιμωρία.

Αν κάποιος σκοντάψει και μας λερώσει με την πορτοκαλάδα που κρατούσε θα ενοχληθούμε, αλλά δεν θα γίνουμε πυρ και μανία. Δεν θα το πάρουμε προσωπικά. Αν είμαστε τυχεροί μάλιστα, μπορεί να ξεκινήσουμε και ένα ειδύλλιο με έναν σταρ του σινεμά, όπως ο Hugh Grand στο Notting Hill!

Αν όμως κάποιος σταθεί απέναντί μας και με πρόθεση μας λούσει με πορτοκαλάδα, τότε θα θυμώσουμε πολύ περισσότερο. Θα το πάρουμε προσωπικά.

Αν το μικρό παιδί μας ξυπνήσει στη μέση της νύχτας και αρχίσει να κλαίει, θα αναστενάξουμε αλλά θα σηκωθούμε για να το φροντίσουμε. Ίσως να πεινάει. Ίσως να πονάει. Δεν θα το πάρουμε προσωπικά. Θα ψάξουμε άλλη ερμηνεία για τη συμπεριφορά του.

Αν όμως ο γείτονας αρχίζει να φωνάζει και να κάνει πολύ θόρυβο στη μέση της νύχτας και ξυπνήσουμε, θα θυμώσουμε. «Καλά, δεν σκέφτεται ότι μας ενοχλεί;» Θα το πάρουμε πιο προσωπικά.
Μας ενοχλεί, λοιπόν, κάτι, όταν το παίρνουμε προσωπικά. Όσο περισσότερο θεωρούμε πως είμαστε ο στόχος της συμπεριφοράς, όσο περισσότερο θεωρούμε πως το κίνητρο του «δράστη» ήταν να μας προκαλέσει δυσφορία, τόσο περισσότερο ενοχλούμαστε.

Μήπως είσαι τυφλός;

Θυμάσαι την ασπρόμαυρη εικόνα; Αν θέλεις, ξανακοίταξέ την. Προκειμένου να αντιληφθείς τι απεικονίζει, οι συνάψεις του εγκεφάλου σου αρχίζουν να πυροδοτούνται. Άρχισε το μυαλό σου να σκανάρει το παρελθόν σου, για να συγκρίνει την εικόνα που είδες με παραστάσεις που έχεις. Όμως, δεν βρήκε τίποτα παρόμοιο εκεί. Έτσι, βιώνεις αυτό που λέγεται εμπειρική τυφλότητα (experiential blindness), οπότε έχεις μείνει με την απορία. Περιγράφω τη διαδικασία στο βιβλίο μου: «Το Παράδοξο Μονοπάτι προς το Νόημα της Ζωής».
Για να δούμε αν μπορώ να σε γιατρέψω και να σου δώσω το φως σου!

Δες την παρακάτω εικόνα:

Τώρα ξανακοίταξε την πρώτη εικόνα.

Το βλέπεις το φίδι;

Τι άλλαξε; Τη δεύτερη φορά είχες μια εμπειρία που εξηγούσε την εικόνα και μπόρεσες να την αντιληφθείς. Γιατί ο εγκέφαλος λειτουργεί βάσει προβλέψεων. Μαθαίνει διαρκώς και προβλέπει τι θα συμβεί Χρησιμοποιεί παρελθοντικές εμπειρίες ως μοντέλα πρόβλεψης για να ερμηνεύσει παροντικά φαινόμενα. Αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο όπως προβλέπεις ότι είναι. Όχι όπως είναι.

Τι προβλέπεις για τις συμπεριφορές των άλλων;

Ακριβώς το ίδιο πράγμα συμβαίνει, όταν επιχειρείς να αντιληφθείς τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις των άλλων. Χρησιμοποιείς ασυνείδητα ένα μοντέλο πρόβλεψης. Έτσι, αν έχεις μάθει από μικρός ότι δεν αξίζεις, ότι είσαι άχρηστος, ότι οι άλλοι θα σε κοροϊδέψουν, θα σε μειώσουν, τότε αυτό το μοντέλο θα χρησιμοποιήσει το μυαλό σου για να προβλέψει και το παρόν.

Θα προβλέπεις ότι το κίνητρο πίσω από τις συμπεριφορές των άλλων είναι να σε βγάλουν άχρηστο, να σε μειώσουν, να σου κάνουν κακό. Άρα, θα εκνευρίζεσαι μαζί τους πολύ εύκολα.

Όχι επειδή αυτό είναι απαραίτητα το κίνητρό τους. Αλλά επειδή αυτό έχεις μάθει από μικρός ότι συνήθως είναι το κίνητρο των ανθρώπων, όταν σε αντιμετωπίζουν.

Όσο λιγότερο σε έχουν εκτιμήσει όταν μεγάλωνες, τόσο περισσότερο θα προβλέπεις υποτίμηση στις πράξεις των άλλων. Όσο λιγότερη αγάπη πήρες όταν ήσουν παιδάκι στο παρελθόν, τόσο πιο έντονα θα πιστεύεις ότι είσαι άξιος στόχος επιθέσεων στο παρόν. Τόσο πιο πολύ θα πιστεύεις ότι οι άνθρωποι σου φέρονται άσχημα στο σήμερα. Γιατί υποσυνείδητα έχεις μάθει ότι σου αξίζει να σου φέρονται έτσι. Γιατί αυτό το μοντέλο ερμηνείας του κόσμου έχεις αναπτύξει.

Φοράς τα ψυχολογικά γυαλιά του «Θέλουν το κακό μου» και τα βλέπεις όλα μέσα από αυτά.
Συνεπώς όσο λιγότερη αυτοεκτίμηση έχεις, τόσο περισσότερο θα σε εκνευρίζουν οι άλλοι άνθρωποι. Τόσο περισσότερο θα το παίρνεις προσωπικά.

Έχεις τη μύγα και μυγιάζεσαι…

Ξέρω ότι δεν ακούγεται ευχάριστο.

Η γνώση είναι δύναμη (στην πράξη)

Η γνώση είναι δύναμη, όπως αναφέρω διαρκώς στο βιβλίο μου. Αν γνωρίζεις ότι ισχυρό ρόλο στο πόσο εκνευρίζεσαι με τους άλλους ανθρώπους διαδραματίζει η γνώμη που έχεις για τον εαυτό σου, τότε έχεις τη δύναμη να κάνεις ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ψυχική σου ηρεμία.
Αντί να προσπαθείς μάταια να αλλάξεις τους άλλους και τις συμπεριφορές τους για να είσαι γαλήνιος, μπορείς να εστιάσεις περισσότερο σ’ εσένα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι την ώρα που θα πάρεις προσωπικά τη συμπεριφορά κάποιου και θυμώσεις θα σκεφτείς συνειδητά: Μήπως υπάρχουν εναλλακτικές ερμηνείες; Μήπως δεν έχει να κάνει μ’ εμένα;
Μήπως δεν με αγριοκοίταξε και είναι απλώς αφηρημένος;
Μήπως μου μίλησε άσχημα, επειδή είναι εκνευρισμένος με κάτι που του συνέβη πιο πριν;
Μήπως δεν με αποφεύγει αλλά έχει τις κλειστές του;
Ποια είναι η δική του καρφίτσα;
Δεν θα είναι εύκολο. Προγραμματισμοί μιας ζωής δεν αλλάζουν απλά και μόνο επειδή θα πάρεις απόφαση να κάνεις κάτι άλλο. Ίσως μάλιστα χρειαστείς βοήθεια από κάποιον ειδικό. Όμως, αν το θέλεις, γίνεται.

Εδώ πρέπει να τονίσω πως δεν θα ανεχτείς οποιαδήποτε συμπεριφορά σε μειώνει. Όμως, αλλιώς θα βάλεις όρια αν το παίρνεις προσωπικά και αλλιώς αν καταλαβαίνεις ότι ίσως δεν έχει να κάνει μ’ εσένα.

Συμπέρασμα

1) Με εκνευρίζει κάποιος επειδή θεωρώ ότι το κίνητρό του ήταν να με πληγώσει.

2) Όσο περισσότερο με έχουν πληγώσει στο παρελθόν τόσο περισσότερο θα θεωρώ το κίνητρό του άλλου είναι να με πληγώσει και στο παρόν (αυτό το μοντέλο πρόβλεψης έχω αναπτύξει για τον κόσμο).

3) Αν καταφέρω να το αναγνωρίσω, τότε μπορώ να ψάξω συνειδητά για εναλλακτικές ερμηνείες για τα κίνητρα των συμπεριφορών των άλλων.

Βonus: Αν καταφέρω να αρχίσω να βρίσκω τις εναλλακτικές ερμηνείες, θα αρχίσω να χτίζω ένα νέο μοντέλο πρόβλεψης για τους ανθρώπους.
Και θα αλλάξει η εικόνα μου για τον κόσμο.

Αλλά και για τον εαυτό μου…

Η άποψη για το βιβλίο του Σπύρου Γλύκα “Διομίρα” από το blog ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ

Η άποψη για το βιβλίο του Σπύρου Γλύκα “Διομίρα” από το blog ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ 1502 856 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΒΙΣΚΟΣ

Ο Σπύρος Γλύκας πήρε ένα σοβαρό ρίσκο όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τη Διομίρα. Έγραψε ένα βιβλίο που είναι ξεκάθαρα δυστοπία, με όλες τις πολιτικές, οικονομικές, προσωπικές προεκτάσεις, ενώ είμαι σίγουρη πως ξέρει πολύ καλά πως το κοινό της επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα είναι περιορισμένο και θα δυσκολευόταν να βρει κάποιον να το εκδώσει.

Κεντρικός πρωταγωνιστής ο Τροτ, ένας έφηβος στην ένατη επαρχία της Γης στον 23ο αιώνα, που βρίσκεται μπροστά στην καμπή της ενηλικίωσης. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αποχωριστεί όλους τους ανθρώπους, να αναλάβει μια δική του Μονάδα Ζωής, απ’ όπου δεν θα ξαναβγεί ποτέ και να ζήσει τα υπόλοιπα διακόσια χρόνια που του αναλογούν παρέα με ένα ρομπότ και τις οθόνες. Ο Τρότ όμως δεν είναι ένας κοινός έφηβος, έχει μια φοβερή ικανότητα συγκέντρωσης. Και αποφασίζει να το σκάσει. Στο φευγιό του θα συμβάλλει η Γριά, ένα σκιώδες πρόσωπο που βοηθά για λίγο όλους τους αντιφρονούντες, και θα του δώσει να καταλάβει την αξία της λογοτεχνίας αλλά και του ταλέντου του στη συγκέντρωση.

Όλα τα στοιχεία μια δυστοπίας είναι εδώ. Ο συγγραφέας χτίζει μια ιστορία σε μια μελλοντική κοινωνία, όπου το περιβάλλον έχει καταστραφεί και οι άνθρωποι στηρίζονται αποκλειστικά στην τεχνολογία για την επαφή. Όλοι σχεδόν αποδέχονται τη νέα κατάσταση, ελάχιστοι επαναστατούν. Σε αυτήν την κοινωνία υπάρχει και η Διομίρα, η μοναδική πόλη στην επιφάνεια, μα εκεί ζουν μονάχα τα μέλη πέντε οικογενειών, αυτών που προκάλεσαν την καταστροφή και τώρα κρατούν όλη την εξουσία για τον εαυτό τους.

Οι άνθρωποι πρέπει να αποδεχτούν ο καθένας την κοινωνική του θέση, να μην προσπαθούν, να μην ελπίζουν. Καταναλώνουν μόνο ό,τι τους πουν, χωρίς να μπορούν να μεταπηδήσουν στην άρχουσα τάξη, χωρίς να υπάρχει ελπίδα αλλαγής. Χάνει έτσι ο καθένας την ατομικότητά του, την ταυτότητά του, αυτοί που ξεχωρίζουν αναπότρεπτα πρέπει να εξαλειφθούν. Ο Γλύκας διαλέγει για ήρωες ακριβώς αυτούς, τους ελαχίστους αντιφρονούντες, αυτούς που κάνουν έστω μια προσπάθεια για μια αυτόνομη ζωή.

Κεντρικό ρόλο στο μυθιστόρημα έχει η τεχνολογία, τα ανδροειδή που γίνονται όλο και πιο ανθρώπινα, στα όρια να έχουν συναισθήματα και να απολαμβάνουν την ερωτική πράξη. Και να ελέγχουν την ανθρωπότητα. Αυτός ο προβληματισμός, πολύ κοινός στα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, μοιάζει τώρα που είμαστε στο έλεος της τεχνητής νοημοσύνης και των αλγορίθμων πιο επίκαιρος από ποτέ.

Το άλλο στοιχείο που δεν κρύβεται είναι η βιβλιοφιλία του συγγραφέα. Διακειμενικές αναφορές έχουμε διάσπαρτες σε όλο το κείμενο, όρεξη να έχει κανείς να τις εντοπίζει και να σημειώνει βιβλία. Εξάλλου όποιος είναι κάπως παρατηρητικός θα καταλάβει πως το όνομα “Διομίρα” και κάπου αλλού το έχει συναντήσει (στον Ίταλο Καλβίνο, κρύβε λόγια). Ο κεντρικός ήρωας είναι βαθιά βιβλιομανής και ούτε λίγο ούτε πολύ, πιστεύει πως τα βιβλία θα σώσουν τον κόσμο.

Τελικά αυτό που πρέπει κανείς για να απολαύσει ένα μυθιστόρημα όπως η Διομίρα είναι να άρει τη δυσπιστία και τις προκαταλήψεις του, να αφεθεί σε αυτόν τον νέο κόσμο χωρίς να τον αμφισβητεί, για να μπορέσει να ταυτιστεί με τους ήρωες και να περάσει στο δεύτερο επίπεδο του κειμένου. Όποιος μείνει στις λεπτομέρειες, θα γοητευτεί από το φόντο, αλλά θα χάσει την ουσία.

 

                         Κατερίνα Μαλακατέ

Blog ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ

Γραφεί ο Παναγιώτης Φάσσας, Millennial Success Coach και ιδρυτής του Success Hype

Γραφεί ο Παναγιώτης Φάσσας, Millennial Success Coach και ιδρυτής του Success Hype 1500 900 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΒΙΣΚΟΣ

Σου έχει τύχει ποτέ να θέλεις να αλλάξεις κάτι στη ζωή σου προς το καλύτερο και μετά από λίγο καιρό να τα παρατάς; Ή κάτι να γίνεται που νομίζεις ότι είναι εντελώς τυχαίο και να σου κόβει τη φόρα;

Πριν πάρεις την απόφαση να κάνεις οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου, θέλω να ξέρεις κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Όσο μεγάλους στόχους και αν έχεις, όσο έτοιμος κι αν νομίζεις ότι νιώθεις, αυτό που στο τέλος θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο στη επιτυχία σου, είναι το πόσο πιστεύεις στον εαυτό σου! Και τι πιστεύεις για τον εαυτό σου. Ποιος πιστεύεις πως είσαι;

Η ισχυρότερη δύναμη στην ανθρώπινη προσωπικότητα, είναι να μένουμε συνεπείς με το πως ορίζουμε τον εαυτό μας.

Tony Robbins

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει πως για τον εγκέφαλό μας πρέπει να μένουμε συνεπείς με τις ιδέες, τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις και όλα όσα ξέρουμε για τον εαυτό μας. Γι’ αυτό η αλλαγή τις περισσότερες φορές είναι δύσκολη. Γιατί δεν συμβαδίζει με όλα όσα ήδη γνωρίζουμε ως τότε.

Ο εγκέφαλός μας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μας βγάλει ψεύτες. Οπότε τα αποτελέσματα που μας δίνει πρέπει να συμβαδίζουν με αυτά που πιστεύουμε για τον εαυτό μας. Με την αίσθηση της ταυτότητας μας. Όλα τα υπόλοιπα τα μπλοκάρει και δεν μας αφήνει να τα δούμε.

Η ταυτότητά μας είναι ο κυρίαρχος της ζωής μας. Όλη μας η ζωή είναι βασισμένη πάνω σε αυτήν.

Ο William Shakespeare είπε πως «ξέρουμε ποιοι είμαστε, αλλά δεν ξέρουμε ποιοι μπορούμε να γίνουμε» και για να μπορέσουμε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας πρέπει να είμαστε σε θέση να αλλάξουμε την ταυτότητα μας. Ναι, μπορούμε να το κάνουμε.

Όμως πριν φτάσουμε σε αυτό θέλω να μοιραστώ μαζί σου την καλύτερη αναλογία που έχω ακούσει για την ταυτότητα μας, από τον Ed Mylett.

Η ταυτότητά μας λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί ένας θερμοστάτης σε ένα δωμάτιο. Τι κάνει λοιπόν ένας θερμοστάτης; Εμείς ορίζουμε την θερμοκρασία δωματίου που θέλουμε και η δουλειά του θερμοστάτη είναι να κρατήσει αυτή την θερμοκρασία στο δωμάτιο.

Για παράδειγμα αν ρυθμίσουμε την θερμοκρασία του θερμοστάτη να είναι 18 βαθμοί Κελσίου, αν ανοίξουμε το παράθυρο και μπει κρύος αέρας, ο θερμοστάτης θα ενεργοποιήσει τον κλιματισμό ώστε να κρατήσει την θερμοκρασία στους 18 βαθμούς.

Ακριβώς έτσι λειτουργεί και η ταυτότητά μας. Αν τα αποτελέσματα που παίρνουμε στη ζωή μας είναι ανωτέρα ή κατώτερα από την αίσθηση της ταυτότητάς μας, θα ενεργοποιηθεί ο εσωτερικός μας θερμοστάτης και θα μας γυρίσει πίσω στην κανονική μας θερμοκρασία.

Σε όλους μας έχει τύχει να ξεκινήσουμε κάτι καινούγιο και αμέσως μόλις δούμε τα αποτελέσματα, κάτι στραβώνει και μας γυρίζει πάλι πίσω. Αυτό συνέβη γιατί τα αποτελέσματα μας ήταν ανωτέρα του εσωτερικού μας θερμοστάτη.

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε πως η ζωή μας καθορίζεται από εξωτερικούς παράγοντες και καταστάσεις και προσπαθούμε πάντα να ελέγξουμε αυτούς τους εξωτερικούς παράγοντες, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Κατ’ αρχάς δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους εξωτερικούς παράγοντες και εκεί είναι που οι περισσότεροι χάνουμε το παιχνίδι. Μπορούμε να ελέγξουμε μόνο αυτό που συμβαίνει μέσα μας.

Οι εξωτερικοί παράγοντες δεν καθορίζουν τον τελικό μας προορισμό. Εμείς τον καθορίζουμε.

Ed Mylett

Αυτό που καθορίζει στο τέλος την πορεία μας είναι η ταυτότητά μας και το καλύτερο παράδειγμα που μπορώ να σας δώσω είναι αυτό. Όπως ο θερμοστάτης κρατάει μια συγκεκριμένη θερμοκρασία στο δωμάτιο, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες, έτσι και η ταυτότητά μας κρατάει μια συγκεκριμένη “θερμοκρασία” στη ζωή μας, ανεξάρτητα από τους εξωτερικούς παράγοντες. Σκεφτείτε το λίγο.

Οπότε ότι κι αν γίνει στη ζωή μας, είτε καλό είτε κακό, ο εσωτερικός μας θερμοστάτης ξέρει πώς να μας επαναφέρει στην κανονική μας θερμοκρασία. Μόλις δεχτείς αυτή την αλήθεια, αυτό το γεγονός, βάζεις τον εαυτό σου σε πλεονεκτική θέση.

Οι περισσότεροι από εμάς, «κολλάμε» σε ένα σημείο, γιατί δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε την ταυτότητά μας -κάτι που θα συμβεί μέσα μας-, αλλά τους εξωτερικούς παράγοντες.

Πόσους ανθρώπους ξέρεις που ξεκίνησαν να βγάζουν περισσότερα λεφτά και μετά τα έχασαν; Πόσους ανθρώπους ξέρεις που είχαν υπέροχες σχέσεις και μετά τις διέλυσαν; Πόσους ανθρώπους ξέρεις που ξεκίνησαν διατροφή και γυμναστική και μετά από λίγο καιρό τα παράτησαν;

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ξεπέρασαν τη θερμοκρασία του εσωτερικού τους θερμοστάτη και αυτός τη «ρύθμισε» πάλι στο κανονικό.

Με λίγα λόγια, μπορείς να μάθεις όλες τις ικανότητες, τις τακτικές, τις στρατηγικές και όλα όσα χρειάζεσαι, όμως αν δεν αλλάξεις τη θερμοκρασία στον εσωτερικό σου θερμοστάτη, αυτός πάντα θα βρίσκει τρόπο να σε επαναφέρει στην αρχική σου θερμοκρασία.

Μπορείς να έχεις τις ικανότητες ενός παραγωγού που λειτουργεί στους 40 βαθμούς και να ζεις τη ζωή σου στους 18 βαθμούς, επειδή δεν έχεις ρυθμίσει σωστά την εσωτερική σου θερμοκρασία. Γιατί εκεί νιώθεις άνετα.

Έχεις καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να ρυθμίσεις σωστά την εσωτερική σου θερμοκρασία και πριν πούμε για τις καλύτερες στρατηγικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, θέλω επίσης να σου πω πως έχεις έναν εσωτερικό θερμοστάτη για όλες τις πτυχές της ζωής σου.

Έχεις έναν για την καριέρα σου, έναν για την πίστη σου, έναν για τις σχέσεις σου, τα οικονομικά σου, το σώμα σου και ούτω καθεξής. Και όλοι αυτοί οι θερμοστάτες δεν λειτουργούν μόνο όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, αλλά και όταν κατεβαίνει.

Ο κύριος «ρυθμιστής» της ζωής μας είναι η ταυτότητά μας.

Οπότε, καμία μεγάλη αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στη ζωή μας αν δεν αλλάξουμε την εσωτερική μας θερμοκρασία. Αν δεν αλλάξουμε τις ιδέες, τις πεποιθήσεις, τις σκέψεις, τις συμπεριφορές και τις αξίες μας προς το επόμενο επίπεδο.

Μόνο το γεγονός πως τώρα ξέρεις για όλο αυτό, μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου. Μπορεί να σε απελευθερώσει από τις παλιές περιοριστικές σκέψεις, ιδέες και πεποιθήσεις που έχεις.

Έχω επαναλάβει αρκετές φορές τα ίδια πράγματα σε αυτό το άρθρο και ο λόγος είναι ότι θέλω να καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι για εσένα να μπορείς να ρυθμίσεις την ταυτότητά σου σύμφωνα με τους στόχους σου και όλα όσα θέλεις να πετύχεις. Αλλάζοντας την ταυτότητά σου μπορείς να σπάσεις το φράγμα που σε κρατά μακρυά από την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και την ιδανική για εσένα ζωή.

Το μυστικό για μια εξαιρετική ζωή είναι να απαιτείς ο ίδιος περισσότερα από τον εαυτό σου από ό,τι θα μπορούσε να περιμένει κάποιος άλλος από εσένα.

Αύξησε τα στάνταρ σου.

Tony Robbins

Πώς μπορούμε λοιπόν να αλλάξουμε τον εσωτερικό μας θερμοστάτη; Θα μοιραστώ μαζί σου τις πέντε κατά την άποψή μου καλύτερες στρατηγικές.

Στρατηγική #1: Πρόσθεσε ανθρώπους στον κύκλο σου οι οποίοι ζουν σε «υψηλότερες θερμοκρασίες».

Αυτός είναι ο πιο απλός αλλά ίσως και ο πιο δυνατός τρόπος να αλλάξεις την ταυτότητά σου. Βάλε ανθρώπους στον κύκλο σου οι οποίοι ζουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες, σε αυτό που θέλεις να πετύχεις.

Για παράδειγμα, αν στο κομμάτι του Fitness βρίσκεσαι στους 18 βαθμούς και ξεκινήσεις να κάνεις προπόνηση παρέα με ανθρώπους που βρίσκονται στους 40 βαθμούς, θα δεις πως σιγά σιγά η θερμοκρασία σου θα ανεβαίνει από 18 στους 20, 25, 30, 35 και στο τέλος θα φτάσεις τους 40. Αυξάνεις την εσωτερική σου θερμοκρασία μέσα από την συναναστροφή με άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλότερη θερμοκρασία από εσένα σε αυτό το κομμάτι.

Το ίδιο ισχύει και στα επαγγελματικά. Αν αρχίσεις να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που τα πηγαίνουν καλύτερα από εσένα και προσπαθείς να μάθεις από αυτούς, θα δεις ότι σιγά σιγά τα επαγγελματικά σου θα βελτιωθούν.

Το ίδιο και με τον χαρακτήρα σου. Αν θέλεις να βελτιώσεις και να αναπτύξεις τον χαρακτήρα σου, μπορείς να ξεκινήσεις να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλότερη θερμοκρασία από εσένα μέχρι να τους φτάσεις. Ή μπορείς να διαβάσεις βιβλία από ανθρώπους που η θερμοκρασία τους βρίσκεται στα ύψη. Σιγά σιγά, θα ανέβεις και εσύ σε αυτά τα ύψη.

Το ίδιο ισχύει σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

Λένε πως είμαστε ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε περισσότερο. Το μυστικό όμως σε αυτό είναι οι προθέσεις μας. Πρέπει οι προθέσεις σου να είναι να μάθεις από αυτούς τους ανθρώπους. Να τους αφήσεις να σε πιέσουν να γίνεις καλύτερος. Γιατί είτε το καταλαβαίνεις είτε όχι, όταν βρίσκεσαι συνέχεια δίπλα σε ανθρώπους που τα πηγαίνουν καλύτερα από εσένα, θα αρχίσεις να αποκτάς τα δικά τους στάνταρ. Οπότε τα δικά τους στάνταρ γίνονται δικά σου και όπως είπαμε πριν, ο εγκέφαλος μας θα σιγουρευτεί πως ζούμε τα στάνταρ μας.

Όταν συνειδητά και εκ προθέσεως περνάμε χρόνο με αυτούς τους ανθρώπους, θα αυξήσουμε τη θερμοκρασία μας.

Στρατηγική #2: Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, συμπεριφερόμαστε εντελώς διαφορετικά.

Είναι το γνωστό 30 days challenge. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, όπως είναι οι 30 ημέρες, προκαλείς σοκ στον οργανισμό σου αλλάζοντας εντελώς τις συμπεριφορές σου.

Ξεγελάς τον εγκέφαλο σου κάνοντας τόσα πολλά μέσα σε 30 μέρες που θα πιστέψει πως δεν γίνεται να γυρίσει στην αρχική του κατάσταση. Αυτό το κομμάτι του εγκεφάλου μας που θέλει να είμαστε συνεπείς με αυτά που μπορούμε και αξίζουμε αρχίζει να πιστεύει ότι αξίζουμε και μπορούμε περισσότερα.

Σκέψου μια πισίνα. Αν αυξήσεις τη στάθμη της για 30 μέρες, θα αλλάξει το σημάδι που αφήνει το νερό. Έτσι αλλάζει και το σημάδι που έχεις στη ζωή σου. Αυξάνεται.

Αυτή τη στρατηγική τη χρησιμοποιώ πάρα πολύ συχνά όταν θέλω να αλλάξω κάτι στη ζωή μου δραστικά. Για παράδειγμα, όταν ήθελα να ξεκινήσω να γράφω άρθρα ήταν κάτι που δεν είχα ξανακάνει ποτέ. Δεν ήταν μέρος της ταυτότητάς μου. Οπότε ξεκίνησα να γράφω ένα άρθρο κάθε μέρα για 60 μέρες. Μετά μού ήταν πάρα πολύ εύκολο, όμως αυτές τις 60 ημέρες πίεσα πολύ τον εαυτό μου για να τα καταφέρω. Έτσι όμως άλλαξα το σημάδι για το οποίο σας μίλησα πριν. Ήταν τόσο μεγάλη και τόσο γρήγορη η αλλαγή που έγινε νέα μου ταυτότητα.

Αυτή είναι η δύναμη της πλήρους αφοσίωσης σε ένα μόνο κομμάτι της ζωής μας για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Στρατηγική #3: «Διόρθωσε» τις πεποιθήσεις σου.

Είπαμε πριν πως ο εγκέφαλός μας δεν θέλει να μας βγάλει ποτέ ψεύτες. Οπότε, αν πιστεύουμε κάτι, ο εγκέφαλος μας «πιάνει δουλειά» για να μας επιβεβαιώσει. Να αποδείξει ότι οι πεποιθήσεις μας είναι αληθινές. Και ψάχνει αποδείξεις για να τα καταφέρει. Αυτό σημαίνει πως συνεχώς ενισχύει την υπάρχουσα ταυτότητά μας, είτε αυτό είναι κάτι θετικό είτε είναι αρνητικό.

Πώς λειτουργεί μια πεποίθηση; Σκέψου πως οι πεποιθήσεις είναι σαν την επιφάνεια ενός τραπεζιού. Για να είναι σταθερό ένα τραπέζι χρειάζεται τρία και παραπάνω πόδια. Αυτά τα πόδια είναι οι ιδέες που έχουμε οι οποίες ενισχύουν την πεποίθηση μας.

Για παράδειγμα εγώ είχα την πεποίθηση πως δεν μπορώ να αλλάξω τη ζωή μου πριν 3 χρόνια και οι ιδέες που ενίσχυαν αυτή την πεποίθηση ήταν οι εξής:

 • Δεν είχα σπουδάσει κάτι.
 • Υπήρχε οικονομική κρίση οπότε δεν υπήρχαν λεφτά.
 • Στην πόλη που έμενα δεν υπήρχαν πολλές ευκαιρίες.
 • Δεν έχω κάτι ιδιαίτερο ώστε να τα καταφέρω.

Αυτή η συγκεκριμένη πεποίθηση, επηρέαζε τα πάντα στη ζωή μου. Δεν γινόταν να αναλάβω δράση και να αλλάξω τα πράγματα, αν πρώτα δεν άλλαζα αυτή την πεποίθηση. Πώς τα κατάφερα; Διέλυσα το τραπέζι, αφαιρώντας τα πόδια του. Αμφισβήτησα όλες αυτές τις ιδέες και είδα πως δεν ίσχυαν.

Οι πεποιθήσεις που έχουμε για τον εαυτό μας επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό την δράση μας. Αν πιστεύουμε πως μπορούμε να κάνουμε κάτι, θα το κάνουμε. Αν πιστεύουμε πως δεν μπορούμε, δεν θα το κάνουμε. Είναι τόσο απλό.

Αν οι στόχοι μας συμβαδίζουν με την αίσθηση της ταυτότητάς μας, θα κάνουμε την απαραίτητη προσπάθεια για να τους πετύχουμε. Αν δεν συμβαδίζουν με την ταυτότητά μας, η προσπάθεια που θα καταβάλουμε δεν θα είναι αρκετή.

Η προσπάθειά μας για να πετύχουμε τους στόχους μας συμβαδίζει με την αίσθηση της ταυτότητάς μας.

Η προσπάθεια που καταβάλουμε αποφέρει κάποια αποτελέσματα και αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν την αίσθηση της ταυτότητάς μας. Είναι σαν ένας φαύλος κύκλος.

Φαύλος κύκλος περιοριστικών πεποιθήσεων.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, όταν θέτουμε νέους στόχους, να προσαρμόζουμε την ταυτότητά μας, γιατί η ταυτότητά μας επηρεάζει την προσπάθεια που καταβάλουμε για να τους πετύχουμε.

Αποβάλλουμε από τη ζωή μας όλα όσα δεν χρειαζόμαστε!

Υπάρχουν σκέψεις και συμπεριφορές, τις οποίες χρειαζόσουν για να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα, όμως τώρα δεν τις χρειάζεσαι πια. Ίσως κάποτε τα είχες ανάγκη για να επιβιώσεις. Απόβαλλε τα.

Πρέπει να είσαι ενσυνείδητος σχετικά με τις παλιές σκέψεις και πεποιθήσεις που έχεις. Δεν θέλεις να τις πάρεις μαζί σου στην καινούργια σου ταυτότητα.

Κάνε στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: Τι πρέπει να αποβάλλω από τη ζωή μου επειδή δεν το χρειάζομαι πια;

 • Είναι ένας άνθρωπος;
 • Μια σκέψη;
 • Μια πεποίθηση;
 • Μια συνήθεια;
 • Ή ένα συναίσθημα;

Ίσως κάποτε το χρειαζόσουν για να ανταπεξέλθεις ή για να παράγεις ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, όμως αν πλέον δεν σου χρειάζεται άφησέ το πίσω.

Στρατηγική #4: Άλλαξε την ιστορία που λες στον εαυτό σου.

Αν νιώθεις πως έχεις κολλήσει, έχεις κολλήσει σε μια ιστορία. Μια ιστορία που λες συνέχεια στον εαυτό σου η οποία δεν σε εξυπηρετεί. Πρέπει να βρεις αυτήν την ιστορία και να την αλλάξεις. Αυτή η ιστορία μπορεί να είναι οτιδήποτε.

 • Μια ιστορία για τους γονείς σου.
 • Για μια δουλειά.
 • Για τα λεφτά.
 • Για εσένα.
 • Για μια σχέση και ούτω καθεξής.

Ένας εύκολος τρόπος να βρεις αυτήν την ιστορία είναι ο εξής. Γράψε σε ένα χαρτί τι θέλεις να πετύχεις. Για παράδειγμα, «θέλω να κάνω μια πολύ καλή σχέση». Μετά από αυτό υπάρχει ένα «αλλά». Π.χ. θέλω να κάνω μια πολύ καλή σχέση, αλλά δεν υπάρχουν καλές γυναίκες ή καλοί άντρες πια. Αυτή είναι η ιστορία που λες στο εαυτό σου που σε κρατά μακριά από μια πολύ καλή σχέση.

Γράψε σε ένα κομμάτι χαρτί τι θέλεις να πετύχεις και σκέψου το «αλλά» που ακολουθεί. Μετά το «αλλά» βρίσκεται η ιστορία που δεν σε εξυπηρετεί να πετύχεις τον στόχο σου.

Αφού βρεις την ιστορία, άλλαξέ την. Για παράδειγμα, είναι αλήθεια πως δεν υπάρχουν καλοί άντρες και γυναίκες πια; Φυσικά και όχι. Υπάρχουν πάρα πολλοί εκεί έξω που είναι καλοί και μπορείς να έχεις μια επιτυχημένη σχέση μαζί τους, όμως όσο συνεχίζεις να λες στον εαυτό σου αυτήν την ιστοριούλα, ο εγκέφαλός σου δεν θα σε αφήσει να τους δεις, γιατί δεν θέλει να σε βγάλει ψεύτη.

Αμφισβήτησε την ιστορία αυτή και άλλαξέ την ώστε να σε εξυπηρετεί. Για παράδειγμα: Υπάρχουν πολλοί καλοί άντρες ή γυναίκες εκεί έξω και ξέρω πώς μπορώ να κάνω μια πολύ καλή σχέση.

Στρατηγική #5: Άλλαξε την ταυτότητά σου μέσα από τις συνήθειες σου.

Αυτή η στρατηγική πάει λίγο κόντρα με την στρατηγική #2, όμως μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε και τις δύο. Την κάθε μία για διαφορετικά πράγματα.

Σκέψου πως το μυαλό μας μοιάζει πάρα πολύ με ένα γατάκι στο χιόνι. Τι εννοώ με αυτό;

Σκέψου πως έξω έχει χιονίσει και πιάνεις ένα γατάκι και το πετάς αμέσως στο χιόνι. Τι θα κάνει το γατάκι; Θα πάθει σοκ με την τεράστια αλλαγή θερμοκρασίας και θα τρέξει γρήγορα πίσω.

Οπότε, για να βοηθήσουμε το γατάκι να συμπαθήσει το χιόνι, την πρώτη μέρα το πάμε λίγο κοντά, κρατώντας το. Θα φοβηθεί, αλλά δεν θα τρομοκρατηθεί. Την επόμενη μέρα λίγο πιο κοντά και την επόμενη ακόμα πιο κοντά. Το γατάκι σιγά σιγά αρχίζει και συνηθίζει το χιόνι. Μέσα σε λίγο καιρό το γατάκι κάνει τούμπες και παιχνίδια στο χιόνι.

Έτσι λειτουργεί και ο εγκέφαλός μας. Πρέπει να κάνουμε μικρές σταθερές αλλαγές κάθε μέρα, ώστε να τον ξεγελάσουμε.

Για παράδειγμα, θέλεις να ξεκινήσεις τη γυμναστική και δοκίμασες να ακολουθήσεις την στρατηγική #2 και δεν έπιασε. Δεν κατάφερες να ξεγελάσεις τον εγκέφαλό σου. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να ξεκινήσεις με πάρα πολύ μικρούς στόχους. Για παράδειγμα ο στόχος σου είναι πως θα κάνεις μόνο μια κάμψη κάθε μέρα. Είναι πάρα πολύ εύκολο να κάνεις μια κάμψη κάθε μέρα.

Το αστείο της υπόθεσης είναι πως τις περισσότερες φορές δεν θα μείνεις στη μια κάμψη. Θα κάνεις 5, 10, 50.

Είναι καλύτερο να λες λίγα και να κάνεις πολλά από το να λες πολλά και να κάνεις λίγα.

Αν με αυτόν τον τρόπο καταφέρεις να κάνεις τη γυμναστική συνήθεια, αυτή η συνήθεια θα οδηγήσει σε αλλαγή ταυτότητας. Από εκεί που δεν έκανες γυμναστική, τώρα κάνεις. Άλλαξες τη θερμοκρασία αργά και σταθερά.

Ενίσχυση της νέας ταυτότητας μέσω νέας συνήθειας.

Ο James Clear στο απίστευτο βιβλίο του «ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ» λέει το εξής: Αν προσπαθείς να γίνεις 1% καλύτερος κάθε μέρα, μέσα σε ένα χρόνο θα έχεις γίνει 37 φορές καλύτερος. Καθόλου άσχημα.

Μπορείς να διαβάσεις πολύ περισσότερα στο άρθρο που έγραψα για τις συνήθειες πατώντας εδώ.

Τελικές σκέψεις

Οι πιο ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο δεν διαβάζουν τα προηγούμενα κεφάλαια της ζωής τους. Γράφουν διαρκώς καινούργια.

Είναι προφανές πως δεν μπορούμε να εξελίξουμε τη ζωή μας, αν δεν εξελίσσουμε διαρκώς την ταυτότητά μας. Μπορούμε να ξεγελάσουμε τον εγκέφαλό μας για λίγο, όμως όχι για πάντα. Ο μόνος τρόπος για να έχουμε διαρκή και σταθερή εξέλιξη στη ζωή μας, είναι να μάθουμε να εξελίσσουμε διαρκώς την ταυτότητά μας και να αυξάνουμε την εσωτερική μας θερμοκρασία

Πώς μοιάζει τελικά ο έρωτας;

Πώς μοιάζει τελικά ο έρωτας; 800 600 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΒΙΣΚΟΣ

Θέλω να σου μιλήσω για ανθρώπους παράξενους που χωρίς να κάνουν το παραμικρό, παρκάρουν απευθείας στην καρδιά σου. Για ανθρώπους που σε προκαλούν να τους γνωρίσεις, να τους συνηθίσεις, ίσως και να τους αγαπήσεις -να τους ερωτευτείς, χωρίς όμως οι ίδιοι να αφήνονται. Δεν λένε μεγάλα λόγια και φαντάζουν άπιαστοι μα είναι πραγματικοί.

Τους σκέφτεσαι συνέχεια, λίγο τους ζεις… και μετά χάνονται σαν τη σκόνη στον άνεμο, μόνο και μόνο για να κάνουν επανεμφάνιση τη στιγμή που εκείνοι το επιθυμούν. Άλλωστε οι στιγμές μαζί τους περνάνε γρήγορα, αλλά είναι πάντα όμορφα μοναδικές. Δεν ξεχνάς ποτέ το άρωμά τους και αν το μυρίσεις κάπου τυχαία, θα αρχίσεις να ψάχνεις μήπως είναι κάπου εκεί. Δεν είναι όμως. Τότε είναι που ο εαυτός σου  θυμώνει, μα και καταλαβαίνει ότι δεν επιλέγεις ποιον θα ερωτευτείς.

Ναι, δεν επιλέγεις ποιον θα ερωτευτείς. Ναι, δεν έχει σημασία αν δεν είναι εντυπωσιακός για τους άλλους γιατί στα δικά σου μάτια αυτός ο παράξενος άνθρωπος φαντάζει τέλειος -σαν τον πρίγκιπα του παραμυθιού αλλά χωρίς το άσπρο άλογο. Μιλάει και απολαμβάνεις κάθε κουβέντα σας, σε αγκαλιάζει και νιώθεις τόση ασφάλεια λες και είσαι σπάνιο χειρόγραφο φυλαγμένο στη βιβλιοθήκη του Βατικανού, κάνετε έρωτα και ο κόσμος όλος απλώνεται στα πόδια σου. Αχ και τα φιλιά! Τα φιλιά είναι τόσο γευστικά σαν να τρως τούρτα σοκολάτα από τα χέρια του Παρλιάρου.

Και πως μοιάζει τελικά ο έρωτας; Ίσως με ηφαίστειο όπως το Κούμπρε Βιέχα. Ένα ζωντανό ηφαίστειο που όταν θυμώνει βρυχάται και πετάει λάβα σαν χαρτοπόλεμο. Μα όταν ηρεμεί είναι εκεί για να σου χαρίσει μοναδικές στιγμές… όπως ακριβώς και ο έρωτας!

Μαίρη Α. Σταμούλη 

Θρίαμβος στην παρουσίαση του βιβλίου “Διομίρα” στο βιβλιοπωλείο Booktalk

Θρίαμβος στην παρουσίαση του βιβλίου “Διομίρα” στο βιβλιοπωλείο Booktalk 1500 1001 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΒΙΣΚΟΣ

Ύστερα από αρκετό καιρό ξεκινήσαμε και πάλι τις παρουσιάσεις βιβλίων, κάνοντας την αρχή με ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα φαντασίας την “Διομίρα” του Σπύρου Γλύκα στο βιβλιοπωλείο Booktalks. Ο κόσμος το έχει λατρέψει από την στιγμή που κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία αλλά έδειξε και έμπρακτα το ενδιαφέρον του στην παρουσίαση καθώς αρκετός κόσμος έμεινε όρθιος για να ακούσει τους ομιλητές να ξεκοκαλίζουν το βιβλίο. Άλλωστε στην εφημερίδα Βήμα μετά από αυτή την παρουσίαση, σκαρφάλωσε στα πρώτα 5 βιβλία λογοτεχνίας, σε πωλήσεις.

Μια πολύ όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα επικρατούσε όλο το βράδυ. Μίλησαν για το βιβλίο οι κυρίες Κατερίνα Μαλακατέ και Αγγελική Μποζίκη, καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας, στον οποίο οι δύο ομιλήτριες έκαναν και ερωτήσεις, όπως και αρκετοί από τους παρευρισκόμενους. Και οι δύο ομιλήτριες ανέφεραν ότι το βιβλίο τούς κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον και ότι θα μπορούσαν να το φανταστούν να γίνεται σειρά ή ταινία λόγω του κινηματογραφικού τρόπου γραφής του. Η κυρία Αγγελική Μποζίκη μάλιστα ανέφερε ότι δεν διαβάζει βιβλία δυστοπικά όπως η ΔΙΟΜΙΡΑ, αλλά ότι το συγκεκριμένο την κέρδισε. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για το τέλος του βιβλίου που ήταν πιο ανθρώπινο σε σχέση με τον φανταστικό κόσμο που έχει δημιουργήσει ο συγγραφέας στο βιβλίο. Η κυρία Μαλακατέ σημείωσε ότι το βιβλίο έχει και πολιτικές προεκτάσεις, αφού αναφέρεται σε λίγες εκλεκτές οικογένειες που συγκεντρώνουν τον πλούτο και κινούν τα νήματα της ανθρωπότητας, κάτι που παραδέχτηκε ο συγγραφέας.

Να σημειώσουμε ότι αυτή ήταν η πρώτη παρουσίαση που έγινε στον χώρο του BOOKTALKS μετά την περίοδο της πανδημίας.

Με ένα teaser βίντεο που φτιάχτηκε αποκλειστικά κατά την διάρκεια της παρουσίασης θα πάρετε μια καλή γεύση για το ύφος του βιβλίου και την άμεση αλλά και κινηματογραφική γραφή του συγγραφέα!


Μάθε περισσότερα για το βιβλίο εδώ!

Παρουσίαση του νέου βιβλίου φανταστικής λογοτεχνίας “Διομίρα”

Παρουσίαση του νέου βιβλίου φανταστικής λογοτεχνίας “Διομίρα” 1500 785 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΒΙΣΚΟΣ

Στο βιβλίο Διομίρα ο Σπύρος Γλύκας ξεκινάει το ταξίδι εντός και εκτός των ορίων της επιστημονικής φαντασίας. «Του φαινόταν αστείο αλλά και συνάμα τραγικό ότι πέντε οικογένειες – πόσα άτομα άραγε να τις αποτελούν, συμπεριλαμβανομένων και των πιο μακρινών συγγενών τους; – ευθύνονταν ουσιαστικά για τη μερική καταστροφή της Γης πριν από δυόμιση αιώνες. Κι αυτές οι ίδιες ήταν εκείνες που έβαλαν τα θεμέλια για την ανασυγκρότηση των πάντων, για να φτάσουμε σήμερα σε έναν πλανήτη με δεκατέσσερις επαρχίες και πρωτεύουσα τη μοναδική πόλη που παρέμενε εκτός θόλων. Σ’ αυτήν την πόλη βασίλευε ακόμα η οικογενειοκρατία»

Στο μυθιστόρημα, ο Τροτ, ο Γκραπ, η Πίντα, η Έντι, ο Σέτια και τα άλλα παιδιά, παρανοούν στον έρωτα, φτάνουν πιο πέρα από την τρέλα, γιατί ακολουθούν παντού το ένστικτο, παρέα με πειθήνια ανδροειδή μέχρι να τους στρίψει καμιά βίδα και αυτών, ανάμεσα σε βδελυρά ανθρωποειδή που φυτοζωούν πλουσιοπάροχα, κινούμενοι όλοι τους εντός και εκτός ενός συστήματος που αυτοτροφοδοτείται και αυτοκαταστρέφεται με περιοδικότητα. Μαζί τους και η Γριά, μια μυθική μορφή που διασώζεται εντυπωσιακά στη μνήμη μας· γιατί αν ήταν γραμμένη με πεζά γράμματα, γριά, θα την έτρωγε το μαύρο χώμα της πολιτικής ορθότητας όπως και τον συγγραφέα της άλλωστε!

Ένα χαρακτηριστικό στη γραφή του Σπύρου Γλύκα είναι η κινηματογραφική της άνεση. Άλλωστε δεν είναι ελάττωμα ένα κείμενο να μοιάζει σαν ταινία, λίγα βιβλία το καταφέρνουν με τέτοια επιτυχία, και ακόμα λιγότερα ελληνικά, που δεν ξέρουν πώς να ξεμπλέξουν την πλοκή τους. Αρκετοί θα πουν ότι δεν θέλουν να το κάνουν να μοιάζει σαν ταινία. Γεμάτο χιούμορ, κορυφώσεις και υφέσεις, έντονη δράση, φιλοσοφική διάθεση, απίστευτες ανατροπές και καμία Ducati εντός του, θα συναρπάσει κάθε ανθρωποειδές ή και ανδροειδές, που θα το πιάσει στα αμήχανα ή και μηχανικά του χέρια.

Σε όλα τα βιβλία φανταστικής λογοτεχνίας νιώθεις κατά διαστήματα ότι μοιάζουν μεταξύ τους, αντιγράφουν ιδέες, εκμεταλλεύονται μοτίβα, πλιατσικολογούν ταινίες ή ό,τι άλλο. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι· ίσως και να μην είναι καν έτσι. Τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας πατάνε στο τώρα, στο κάθε τώρα (που μεταξύ μας, αλλάζει με πολύ αργούς ρυθμούς, αν αλλάζει) και παίρνουν στιβαρή θέση για τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας. Εκεί έγκειται η διαφορά τους αλλά και η βαθιά ομοιότητά τους – πόσα βιβλία ξέρετε να παίρνουν θέση; «Τότε, δεν ήταν λίγες οι φορές που ήθελε να βάλει μια τελεία και να πάψει να ασχολείται με ανθρώπους που όλη τους η ζωή ήταν μια επίδειξη αλλά και συνάμα μια αποφυγή του εαυτού τους».

Αυτό το βιβλίο δεν είναι απλά ένα μυθιστόρημα φαντασίας, τα ηθικά διδάγματα που θα αποκομίσετε από αυτό ποικίλουν!


Είπαν ακόμα για το βιβλίο:

“Καθηλωτικό! Απ τη στιγμή που το ξεκινάς δε θέλεις να τ’ αφήσεις απ’ τα ΄χέρια σου” Γιώργος Π.

“Θα μπορούσε να είναι προφητικό. Ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο μέλλον αλλά μοιάζει να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στη δική μας πραγματικότητα” Γεωργία Λ.

‘Ανδροειδή και άνθρωποι συνυπάρχουν σε μια μελλοντική πόλη. Σκοτεινό και περιπετειώδες!’ Ζηνοβία Β.

Μάθε περισσότερα για το βιβλίο εδώ!

Εξύμνησε το βιβλίο “Η Γενιά του Αίματος και της Οργής” ο βραβευμένος συγγραφέας Γιώργος Γιώτσας!

Εξύμνησε το βιβλίο “Η Γενιά του Αίματος και της Οργής” ο βραβευμένος συγγραφέας Γιώργος Γιώτσας! 1501 1000 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΒΙΣΚΟΣ

Υπάρχει μια σκηνή καταδίωξης στο βιβλίο, όπου η πρωταγωνίστρια, η Ζέλ, προσπαθεί να ξεφύγει από τους διώκτες της πάνω σε μια ετοιμόρροπη κρεμαστή γέφυρα. Σε αντίθεση με εκείνη, η γέφυρα πάνω στην οποία χτίζει το βιβλίο της η Τόμι Αντεγιέμι (από την αρχή μέχρι το -προσωρινό- τέλος) είναι ακλόνητη.

Στηρίζεται πάνω σε πολύ γερές κολώνες -σταθερές με τις οποίες η συγγραφέας έχει χτίσει και έχει μπολιάσει το βιβλίο αυτό. Η πρώτη είναι ίσως και η πιο σημαντική. Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι ένα κορίτσι από την ήπειρο της μυθιστορηματικής Ορίσα (η οποία αφήνεται να εννοηθεί ότι είναι η Νιγηρία σε καιρούς προ-αποικιοκρατίας), ένα κορίτσι με μελαμψό δέρμα και αναφορές στις αφρικανικές παραδόσεις οι οποίες μοιάζουν με ένα εξαιρετικό αλατοπίπερο σε μια ήδη χορταστική ιστορία, μια ιστορία σημειολογικά σημαντική. Προσωπικά δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει σύγχρονο best seller όπου όλοι οι χαρακτήρες, πρωταγωνιστές και υποστηρικτικοί, να είναι έγχρωμοι και εδώ που συμβαίνει, είναι κάτι που μου άρεσε ιδιαίτερα. Μακάρι να δούμε πολλά περισσότερα τέτοια βιβλία (όπως και ταινίες) με πρωταγωνιστές έγχρωμους ανθρώπους. Θα μου πείτε “Γιώργο γράφεις τα αυτονόητα τώρα” και θα έχετε δίκιο, αλλά είναι καλό να τα τονίζουμε, ώστε η αλλαγή που επιζητούμε στον κόσμο να γίνεται πράξη.

Η δεύτερη κολώνα του βιβλίου αυτού είναι η καταπίεση του συστήματος στην μονάδα. Το κράτος εναντίον του αδύναμου οικονομικά πολίτη. Το καθεστώς απέναντι στις ιδεολογίες και τον άνθρωπο. Εάν μάλιστα προσθέσετε το ότι η ηρωίδα είναι ένα νεαρό κορίτσι που βιώνει bullying, ρατσισμό και σεξισμό από τους εκπροσώπους του νόμου και του ίδιου του κράτους, καταλαβαίνετε πόσο ισχυρά θεμέλια έχει η ιστορία αυτή ώστε η “Οργή” του τίτλου να γίνει και οργή δική μας καθώς διαβάζουμε την ιστορία της Ζέλ, αλλά και μετά, όταν έχουμε κλείσει το βιβλίο. Τρίτος πόλος που έρχεται να προστεθεί σε αυτά είναι η επανάληψη της συγγραφέως στο θέμα του ότι “Πρέπει να νικηθεί η Μοναρχία”.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προηγούμενα, αλλά και τους συμβολισμούς της ιστορίας (ο κακός “Πατέρας” η θεϊκή “Ουράνια Μητέρα”, ο “Αδερφός” που έχει χάσει το δρόμο του και η “Αδερφή” που κρύβει μέσα της ένα “Λεοντάρι”), όπου “Μοναρχία” έβαλα καθώς διάβαζα το βιβλίο, την λέξη “Πατριαρχία”. Και εδώ έρχεται η τέταρτη κολώνα που κρατάει όρθιο το ογκώδες αυτό βιβλίο. Η συγγραφέας φροντίζει να ακολουθεί τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων (και όχι μόνο) αλλά και τις μάχες των δικαιωμάτων της σύγχρονης εποχής μας, την ίδια στιγμή που υφαίνει ένα έπος με σπαθιά, ναυμαχίες ξύλινων πλοίων, και χαμένων νησιών·   ένας συνδυασμός εξαιρετικός. “Η Γενιά του Αίματος και της Οργής” είναι όλα αυτά αλλά πάνω από όλα είναι ένα βιβλίο απολαυστικό, μια περιπέτεια καταδίωξης και αναζήτησης, τόσο μαγικών αντικειμένων, όσο και εσωτερικής αναζήτησης. Οι πρωταγωνιστές αναζητούν την μαγεία μέσα τους και εμείς αναζητούμε τη δική μας μαγεία την ίδια στιγμή! Οι εναλλαγές συναισθημάτων είναι πολλαπλές (από την οργή, στο πάθος και από τα δάκρυα στη χαρά) αλλά ειδικά το δεύτερο μισό του βιβλίου έχει να προσφέρει και πολλές ανατριχίλες με σκηνές μάχης που με έκαναν να διαβάζω ξανά την ίδια σελίδα για να ζήσω ξανά την ένταση τους. Στο εξηκοστό-πρώτο κεφάλαιο (όσοι το διαβάσετε ξέρετε, όσοι θα το διαβάσετε θα το καταλάβετε) δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τα δάκρυα μου, είναι ίσως η δυνατότερη σκηνή όλου του βιβλίου.

Κλείνοντας θα γράψω κάτι που παρατήρησα. Παρότι μιλάμε για ένα βιβλίο φαντασίας, μια ιστορία γεμάτη αγώνες ενάντια σε κάθε μορφής “Κακό” η συγγραφέας τονίζει (σχεδόν σε κάθε σελίδα) την πίστη της στους “Θεούς” και ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι η μόνη ελπίδα για την νίκη είναι η πίστη και κυρίως η σύνδεση με μια ανώτερη δύναμη. Όπως έγραψα και νωρίτερα είναι ένα βιβλίο φαντασίας που δεν φοβάται να μεταφέρει κοινωνικοπολιτικό σχολιασμό, ιδεολογίες και σκέψεις. Σίγουρα είναι ενδιαφέρουσα η προσέγγιση της Τόμι Αντεγιέμι ανεξαρτήτως εάν συμφωνεί ή όχι κάποιος, εκείνη καθιστά σαφές ότι το βιβλίο διέπεται από τους δικούς της κανόνες. Και μας καλεί να την ακολουθήσουμε. Προσωπικά το έκανα και απόλαυσα ένα επικό βιβλίο με κοινωνικό υπόβαθρο που θα θυμάμαι για καιρό -και είμαι πεπεισμένος θα δούμε κάποια στιγμή και στον κινηματογράφο. Θυμάστε την γέφυρα που σας έγραψα στην αρχή του κειμένου; Μου θύμισε μια αντίστοιχη καταδίωξη στον “Άρχοντα των δαχτυλιδιών”. Και παρόλο που υπάρχουν συσχετισμοί τόσο με το έπος του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν όσο και με τα “Παιχνίδια του Στέμματος” και “Αγώνες Πείνας”, πιστεύω πως με τη “Η γενιά του Αίματος και της Οργής” έχουμε ένα ξεχωριστό σύμπαν, από μια φρέσκια πένα και μια συγγραφέα με ματιά που καίει. Καλή σας ανάγνωση από καρδιάς!

Υ.Γ. Πολλά συγχαρητήρια στις εκδόσεις Ιβίσκος για την τόσο προσεγμένη και όμορφη έκδοση.

Μάθε περισσότερα για το βιβλίο εδώ!

Live Παρουσίαση του βιβλίου «Θεραπεύοντας την Ψυχή»

Live Παρουσίαση του βιβλίου «Θεραπεύοντας την Ψυχή» 1310 678 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΒΙΣΚΟΣ

Οι εκδόσεις Ιβίσκος σε συνεργασία με το Public σας παρουσιάζουν στις 4/3 ένα βιβλίο-διαμάντι στον χώρο της ψυχολογίας.

Τα σκληρά αληθινά περιστατικά ψυχανάλυσης που κόβουν την ανάσα σε κάθε κεφάλαιο, λειτουργούν σαν καθρέφτης της ψυχής, δίνοντας φως στις πιο αθέατες πτυχές του εαυτού σας.

Οι εκδόσεις Ιβίσκος και το Public παρουσιάζουν το βιβλίο «Θεραπεύοντας την ψυχή» του διασημότερου ψυχαναλυτή της Λατινικής Αμερικής, Γκαμπριέλ Ρολόν, την Πέμπτη 4/3 στις 19:00. Όσοι έχουν αγαπήσει τα βιβλία του Ίρβιν Γιάλομ θα λατρέψουν τον Γκαμπριέλ Ρολόν, που με πολύ άμεσο, παραστατικό και γλαφυρό τρόπο περιγράφει αληθινές ιστορίες ασθενών του και τον τρόπο που μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία οδηγήθηκαν στην προσωπική τους αλήθεια και λύτρωση.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Δημήτρης Μπουραντάς, Πρύτανης Νew York College και συγγραφέας

Δημήτρης Φλαμούρης, συγγραφέας και Coach Θετικής Ψυχολογίας

Κυριακή Χαριτάκη, δημοσιογράφος. H Κυριακή Χαριτάκη είναι ιδρύτρια της ιστοσελίδας Singleparent.gr και θα καταθέσει την προσωπική της μαρτυρία για θέμα συναφές με μία από τις ιστορίες του βιβλίου.

Συντονίζει η Βίκυ Κάουλα

Θέματα με τα οποία καταπιάνεται σε αυτό το βιβλίο είναι η αγωνία, οι φόβοι, η αμφισβήτηση της σεξουαλικότητας, η κακοποίηση, οι οικογενειακοί δεσμοί, οι συναισθηματικοί συσχετισμοί, η δουλειά, ο έρωτας και η απουσία του, οι εθισμοί, ο χρόνος που περνάει και η μοναξιά.

Για να παρακολουθήσετε αυτή την μοναδική παρουσίαση πατήστε εδώ!

Δωρεάν βιβλία για όσους μένουν μόνοι!

Δωρεάν βιβλία για όσους μένουν μόνοι! 1500 1000 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΒΙΣΚΟΣ

Η φετινή Άνοιξη ήταν τελείως διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη. Η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι κάποιους από εμάς μας απομόνωσε…
Στις Εκδόσεις Ιβίσκος αποφασίσαμε να καλοσωρίσουμε την πιο απαισιόδοξη άνοιξη με αισιοδοξία και φυσικά…με βιβλία! Η παρέα, η αλληλεγγύη, η ηρεμία αυτές τις ημέρες ήταν τα κύρια ζητούμενα. Προσπαθήσαμε να το κάνουμε πράξη. Σας ζητήσαμε να μας στείλετε μήνυμα για να μας πείτε ή να μας υποδείξετε έναν συγγενή ή φίλο σας που ήταν μόνος στο σπίτι και εμείς φροντίσαμε να του αποστείλλουμε εντελώς δωρεάν ένα βιβλίο για συντροφιά. Ακόμα μια φορά αποδείξαμε ότι ήμασταν όλοι μαζί και σε αυτό.

«Κανένας άνθρωπος δεν θα ήταν σε θέση να σηκώσει ένα βράχο μόνος του». Αριστοτέλης
Μόλις η αποστολή των δωρεάν βιβλίων σε όλους όσους επιθυμούσαν μια παρέα, ολοκληρώθηκε, λάβαμε δεκάδες μηνύματα ευγνωμοσύνης και καλοσύνης.

Μερικά από τα μηνύματά σας…

«Μια κυρία με πολλά κινητικά προβλήματα, σας ευχαριστεί πολύ για το δώρο σας. Μόλις το παρέλαβα και της το παρέδωσα και μου ζήτησε να σας ευχαριστήσω εκ μέρους της λόγω του ότι δεν έχει κάποιο μέσο μαζικής δικτύωσης. Να είσαστε καλά και να χαρίζετε πάντα τόσο όμορφες στιγμές σε αυτές τις δύσκολες μέρες.» Σ.Κ

«Ένας εκδοτικός οίκος με πολύ ανθρώπινο πρόσωπο.
Με νοιάξιμο για τους συνανθρώπους και με ευαισθησίες.
Έγραφαν προ μηνός, ότι χαρίζουν βιβλία σε ηλικιωμένους. Τους ζήτησα λοιπόν να στείλουν ένα βιβλίο σε μια κυρία 94 ετών, που παρέα της έχει τα βιβλία.
Ανταποκρίθηκαν, έκαναν αυτό που υπόσχονταν και σήμερα η κυρία παρέλαβε το Πασχαλινό της δώρο που την γέμισε χαρά.
Να είστε καλά οι άνθρωποι του Ιβίσκου και μακάρι κι άλλοι εκδοτικοί οίκοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα σας.»

«Συγχαρητήρια στις εκδόσεις Ιβίσκος που αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε είναι δίπλα στον συνάνθρωπο και το αποδεικνύουν με πράξεις και όχι με λόγια σας ευχαριστώ πολύ και εγώ αλλά και η αδελφή μου εύχομαι από καρδιάς τα καλύτερα.»

Σας ευχαριστούμε τόσο πολύ για την αγάπη σας. Ήταν τόσο συγκινητική η ανταπόκρισή σας. Στείλαμε συνολικά πάνω από 100 δωρεάν βιβλία.
Μείναμε σπίτι, βγήκαμε νικητές!

Iviskos Facebook Live Events

Iviskos Facebook Live Events 1500 1000 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΒΙΣΚΟΣ

Την Κυριακή 3 Μαΐου, τελευταία μέρα της καραντίνας μιλήσαμε για το τέλος! Το τέλος του φαύλου κύκλου της δίαιτας & επαναπρόσληψης βάρους. Οδηγός μας σε αυτό ήταν ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Certified Health & Wellness Coach, Αντρέας Κωνσταντίνου όπου μας μίλησε για τις ανάγκες μας, τις επιθυμίες, τον έλεγχο και τις δυνατότητές μας.

Μάθαμε τρεις τεχνικές που θα μας βοηθήσουν άμεσα να αντιμετωπίζουμε τους διατροφικούς πειρασμούς όταν η δυσκολία μας χτυπήσει την πόρτα και άλλη μία, που θα μας βοηθήσει μακροπρόθεσμα να γυρίζουμε την πλάτη στα μπισκότα, στις σοκολάτες, στα πατατάκια κ.ο.κ

Είναι καιρός πια να αφήσουμε στην άκρη την ξύλινη γλώσσα των διατροφικών οδηγιών και διατροφικών σχημάτων και θα προσεγγίσουμε τη διατροφή μέσω της κατανόησης και της αυτο-αποδοχής. Ας δούμε πλέον τη διατροφή αλλιώς…

Επιπλέον λάβαμε απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν όλους μας…

-Πώς μπορεί να διατηρήσει κάποιος τα κιλά του αφού φτάσει τον στόχο του;

-Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν εύκολα τον τρόπο διατροφής τους έτσι ώστε να τον ακολουθήσουν μια ζωή;

-Μιλάτε για όραμα στο βιβλίο, είναι απαραίτητο; Όραμα είναι ο στόχος;

-Πώς θα καταφέρουμε να βρούμε το κίνητρο για να ξεκινήσουμε ένα διατροφικό πλάνο;

Ο έλεγχος της διατροφής και του βάρους, εξαρτώνται πρωτίστως από τη δυνατότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται τη συναισθηματική του κατάσταση προσδιορίζοντάς τη με ακρίβεια και ταυτόχρονα να αναζητεί εκείνη την ανικανοποίητη ανάγκη που τον οδηγεί στη ματαίωση της προσπάθειας. Μέσα από αυτή τη διερεύνηση το άτομο θα είναι πάντα σε θέση να μαθαίνει για τις αδυναμίες του, χωρίς να χάνει τον αυτοσεβασμό του.
Με οδηγό το όραμα, την ιδανική ζωή που ο καθένας φαντάζεται για τον εαυτό του, ο coach βοηθά τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί του να σχεδιάσει τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν, ώστε αυτό να υλοποιηθεί.

 

Δείτε το video στο κανάλι του Ιβίσκου στο youtube: https://www.youtube.com/watch?v=PAStNfvZPmY

Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία πλοήγησης στην ιστοσελίδα μας.